Zarándoklat

Zarándoklat.
Évtizedes, sőt évszázados hagyományokra nyúlik vissza az egyházmegye ősi kegyhelyére, Máriagyűdre tartó zarándoklat, sok ezer ember tette már meg gyalog lakóhelyétől az utat. Pécsről is sokszor vágnak neki gyalogszerrel az útnak baráti közösségek, lelkiségi mozgalmak tagjai, többnyire fiatalok, hogy 22 kilométert megtéve eljussanak a történelmi kegyhelyre. Idén, 1958 óta először vehettek részt a hívők az Egyházmegye szervezésében a zarándoklaton.
2009. május 23-án ezerkétszázan vettek részt a Pécsi Püspökség a millennium tiszteletére szervezett zarándoklatán, amely során az ezeréves egyházmegyéért, az egyházmegyében élt és élő hívekért gyalogoltak, valamint az elődeink által ránk hagyott értékekért adtak hálát a résztvevők.
A pécsi püspök a máriagyűdi gyalogos zarándoklatra teljes búcsút engedélyezett. A teljes búcsú elnyerésének feltételei : szentgyónás, szentáldozás és imádság a pápa szándékára (pl. Miatyánk, Üdvözlégy, de szabad más imát is választani). A teljes búcsúkhoz szükséges továbbá a szív megtérése: vagyis, hogy Isten első helyre kerüljön életünkben, s mentesek legyünk még a bocsánatos bűnökhöz (bármilyen hibához) való szándékos ragaszkodástól is. A búcsú eredeti neve "elengedés", latinul indulgentia volt. Ez azt fejezte ki, hogy Isten az Egyház által elengedi a büntetést.













Pilgrimage.
At the turn of the 20. and 21. centuries the influence of the up to that time ruling Catholic Church started to decrease. There are more causes of that. Among others the want of renewal and the more and more scandals that came to light. The faith of the believers are still unbroken, but more of them are searching for the own way to find God. For this the most suitable form is the pilgrimages to holy places. To participate and to get absolvation, purified they are able to travel more thousands of kms.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...